Çelik
Çelik; Metalik demirin, Karbon, Manganez, Silisyum, Fosfor, Kükürt ve diğer birçok elementlerle birleşim, alaşım ve karışımı sonucunda oluşan bir malzemedir. Demirin çelik özelliklerini kazanmasında en önemliyi etkiyi yapan element Karbon olup, çeliğin yapısına göre farklı oranlarda daima bulunur.
Çeliklerin büyük bir çoğunluğu, uygulanan ısıl işlemler sonucunda istenen sertlik, mekanik değer, mekanik özellik, fiziksel özellik, elektriksel özellik, korozyona ve yüksek sıcaklığa dayanım özelliklerine kavuşturulabilirler.
Çelikler muhtelif tipteki elektrik ocaklarında sıvılaştırılarak ve alaşımlandırılarak, farklı kalitelerde elde edilmektedir. Ergitme ocağından alınan sıvı çelik sürekli döküm tezgâhlarında veya kalıplar içerisine dökülmek suretiyle kütük formunda şekillendirilerek haddeleme veya dövmeye hazır hale getirilir.
Hammadde kaynaklarının genişliği, üretim teknolojilerinin gelişmesi, farklı işlere uygun farklı kalitelerde ürünlere ulaşabilme imkânı, ucuzluğu ve kullanım alanlarının çok yaygın oluşu, çeliği dünyada en çok tüketilen metal durumuna getirmiştir.
Çeliğin hammaddesi, demir cevheri veya çelik hurdasıdır. Çelikhanelerdeki üretim sırasında diğer birçok elementin bunlara katılması ve/veya bunların oranlarının değiştirilmesi ile çeşitli türlerde çelikler elde edilir. Halen uluslararası standartlara girmiş 2000 den fazla çelik sınıfı bulunmaktadır. Bu miktara yakın çelik türü de standart dışı olarak üretilmekte ve firmaların özel işaretlerini taşımaktadır.